Znate li koje su trenutno najpopularnije društvene mreže u Hrvatskoj? Društvene su mreže odlične platforme za promoviranje poslovanja kako malih tvrtka tako i multinacionalnih kompanija.

Odabir najadekvatnijih društvenih mreža za marketing Vaše tvrtke od iznimne je važnosti. Na primjer, Facebook sve više gubi publiku tinejdžerske dobi dok je Snapchat idealan za takvu demografsku skupinu.

A koje su to najpopularnije društvene mreže u Hrvatskoj? U nastavku slijedi popis društvenih mreža kako biste lakše odabrali platforme za vašu marketinšku strategiju.

Najpopularnije društvene mreže u Hrvatskoj – popis društvenih mreža

1. FACEBOOK

Facebook je još uvijek najveća društvena mreža na svijetu i također jedna od najčešće korištenih. Treća je najposjećenija web stranica na svijetu dok Google zauzima prvo mjesto, a YouTube drugo mjesto. Facebook je najpopularnija društvena mreža na svijetu s otprilike 2,2 milijarde aktivnih korisnika.

digitalni-marketing-zagreb-drustvene-mreze-com

2. YOUTUBE

YouTube je popularna platforma za razmjenu videozapisa. Na njoj korisnici svakodnevno pregledaju preko milijardu sati videozapisa. Da biste započeli, dovoljno je kreirati YouTube kanal za vaš brand gdje možete postavljati videozapise za vaše pretplatnike kako bi ih mogli pregledavati, lajkati, komentirati i dijeliti. YouTube (u vlasništvu Googlea) često se koristi kao drugi najveći pretraživač nakon Googlea. Želite li da se vaš brand nalazi na mreži YouTube? Kontaktirajte nas.

digitalna-agencija-zagreb-drustvene-mreze-marketing

3. INSTAGRAM

Instagram postaje sve popularnija društvena mreža, koristi se za objavljivanje fotografija i videozapisa. Instagram je u vlasništvu kompanije Facebook, a koristi ga oko 1 milijardu korisnika. Korisnici koji najčešće koriste Instagram su u dobi od 18 do 29 godina.

digitalna-agencija-zagreb-digitalni-marketing-zagreb-oglašavanje

4. WHATSAPP

Društvena mreža za slanje poruka koja radi prvenstveno na pametnim telefonima. Od 2014. godine u vlasništvu je Facebooka i ima više od 1.3 milijarde korisnika. Iako je na scenu stigao mnogo kasnije od Facebooka, WhatsApp je uspio zadobiti publiku širom svijeta dajući im mogućnost za brzu komunikaciju i dijeljenje podataka s pojedincima ili grupama ljudi.

digitalna-agencija-zagreb-digitalni-marketing-

5. TWITTER

Trenutno ga koristi oko 320 milijuna korisnika čije objave odnosno tweetovi mogu sadržavati do 280 različitih karaktera , za razliku od većine drugih društvenih mreža gdje je dozvoljeno postavljanje znatno više teksta. Twitter također omogućuje promoviranje vašeg poslovanja, pa čak i kupnju izravno putem tweetova.

digitalni-marketing-zagreb-digitalna-agencija-zagreb-oglasavanje-na-drustvenim-mrezama

6. SNAPCHAT

Snapchat je aplikacija za društvene mreže koja se fokusira na dijeljenje fotografija i kratkih videozapisa između prijatelja. S više od 150 milijuna dnevnih korisnika stekao je široku popularnost zbog svojih inovativnih filtera za slike.

A znate li da je upravo Snapchat prvi popularizirao Story format? Kasnije su Story format iskoristile i druge društvene mreže poput Instagrama.

marketing-na-drustvenim-mrezama-digitalna-agencija-zagreb

7. LINKEDIN

LinkedIn je jedna od najpopularnijih profesionalno orijentiranih društvenih mreža ili aplikacija. Koristi se širom svijeta i služi kao idealna platforma za povezivanje s različitim tvrtkama, pronalaženje posla i zapošljavanje i još mnogo toga. U vlasništvu je Microsofta, a od siječnja 2018. ima oko 400 milijuna korisničkih računa te preko 100 milijuna mjesečnih korisnika.

digitalni-marketing-zagreb-digitalna-agencija-zagreb1

8. PINTEREST

U usporedbi s većinom društvenih mreža gdje je angažman primarni fokus, Pinterest je mjesto koje korisnici posjećuju kako bi potražili inspiraciju za oblačenje, uređivanje doma, kuhanje, poslovne planove i još mnogo toga. Od 2018. godine ima oko 200 milijuna korisnika.

digitalna-agencija-zagreb-marketing-drustvene-mreze

9. REDDIT

Reddit je društvena mreža koja je također poznata kao i naslovna stranica interneta. Na njoj možete dijeliti sadržaj poput tekstualnih postova i linkova, a ostali članovi određuju popularnost sadržaja glasovanjem. Glasovanje određuje hoće li se sadržaj pomicati na višu ili nižu poziciju na stranici, što je u konačnici organizirano na temelju područja interesa.

digitalna-agencija-zagreb-marketing-drustvene-mreze2

10. TUMBLR

Tumblr je mjesto za mikroblogiranje i društveno umrežavanje. Koristi za objavu teksta, fotografija, linkova, videozapisa, audiozapisa i tako dalje. Tumblr je mreža s više od 350 milijuna blogova i više od 500 milijuna korisnika. Ova društvena mreža podržava korištenje i na web stranici i na mobitelu. Od 2013. je u vlasništvu Yahoo kompanije.

digitalna-agencija-zagreb-marketing-na-drustvenim-mrezama3

11. SKYPE

Skype, u vlasništvu Microsofta, jedna je od najpopularnijih komunikacijskih platformi za društveno umrežavanje. Omogućuje ljudima komunikaciju putem audio poziva, video poziva ili tekstualnih poruka, a na njoj možete voditi i grupne konferencijske pozive. Najbolja stvar kod ove mreže je da su pozivi besplatni, a možete komunicirati s bilo kime, na bilo kojem dijelu svijeta gdje ima interneta. Ima više od 300 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika.

digitalna-agencija-digitalni-marketing-zagreb4

12. VIBER

Viber je također komunikacijska društvena mreža kao što je i Skype te omogućuje tekstualne, glasovne i video poruke. Ima preko 800 milijuna korisnika. Međutim, Viber ima mnogo više mogućnosti za reklamiranje tvrtka. Na Viberu se možete reklamirati, promovirati svoj brand putem naljepnica, oformiti svoju zajednicu, predstaviti svoje proizvode u odjeljku za kupovinu i tako dalje.

digitalna-agencija-zagreb-digitalni-marketing-zagreb

 

Koja vam je od ovih društvenih mreža najomiljenija? Koju biste još društvenu mrežu dodali ovoj listi najpopularnije društvene mreže?

3 komentara. Leave new

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Fill out this field
Fill out this field
Unesite valjanu adresu e-pošte.